componisten

Benedict Weisser

Beneditct Weisser (1967) heeft een bijzondere affiniteit met vocale muziek, opera en muziektheater. Elementen van de Haagse School-stijl koppelt hij aan expressieve zanglijnen en zijn eigen herkenbare harmonische idioom. Weisser studeerde compositie aan het conservatorium in Oberlin (VS), het Utrechts Conservatorium en bij Louis Andriessen aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag.

In 2013 maakte Weisser in opdracht van de Diamantfabriek de muziek-theatervoorstelling Conversations with my mother over de relatie tussen moeder en zoon. Zeven vooraanstaande schrijvers (o.a. Oscar van den Boogaard, Tommy Wieringa) schreven een fictief telefoongesprek met hun moeder waarin ze tot uitdrukking brengen wat ze altijd al hadden willen zeggen. De voorstelling kreeg respectievelijk een vier- en een vijfsterrenrecensie in NRC en de Volkskrant. In 2009 maakte Weisser met de inmiddels internationaal doorgebroken regisseur Lotte de Beer de opera Penthesilea (het Kameroperahuis Zwolle) en in 2010 samen met regisseur Sjaron Minailo de locatie-opera A Stranger to myself (de Diamantfabriek) voor de Cinetol bibliotheek.

Maria Alejandra Castro Espejo

Maria Alejandra Castro Espejo (1978, Peru) genoot haar compositieopleiding aan het Rotterdams Conservatorium (BA 2005) en aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag (MA 2008). Zij schrijft voor diverse bezettingen, van kamer- en ensemblemuziek tot vocale en electro-akoestische muziek en werkt samen met beeldend kunstenaars, dansers en performers. Haar composities werden uitgevoerd door o.a. het Nieuw Ensemble (Amsterdam), De Ereprijs, Enesco strijkkwartet (Parijs) en Ensemble Reconsil (Wenen) en tijdens het Internationaal Orgelfestival Haarlem.
Ivana Kis

Ivana Kis (1979, Kroatië) studeerde compositie aan de Zagreb Music Academy bij Marko Rudzjak. In 2003 kwam ze naar Nederland om een MA opleiding te volgen aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar ze onder andere les kreeg van Louis Andriessen, Gilius van Bergeijk en Diderik Haakma Wagenaar. Ze sloot haar studie af met het succesvolle Sell yourself in the marketplace.
Sinds haar afstuderen in 2006, componeerde ze voor verschillende gerenommeerde ensembles, waaronder het Asko Ensemble, het Nederlands Blazers Ensemblem het Zagreb Philharmonic Orchestra en het Maarten Altena Ensemble. De laatste jaren legt Ivana Kis zich voornamelijk toe op muziek voor theater en audio-visuele performances. In 2007 maakte ze de compositie voor Robe of Feathers bij Korzo, in regie van Christiaan Mooij. In oktober 2010 krijgt deze samenwerking een vervolg met Look at her look at her look at her bij de Diamantfabriek.
Anna Mikhailova

Anna Mikhailova is componiste, beeldend kunstenaar en musicus. Ze studeerde compositie, orgel en koto aan het Conservatorium van Moskou en aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ook studeerde ze Compositie voor Filmmuziek in Chicago en volgde zij de Master Muziektheater bij Codarts Rotterdam.

Bij de Diamantfabriek maakte zij in 2012 de opera Black Perfume samen met regisseur Annechien Koerselman en bij Codarts de opera Constant Tranzit, bij Gaudeamus de opera Psychogeografie. Ze maakt naast haar muziektheaterwerken en composities als kunstenaar performances en installaties.

“Ik hou van muziek en van experiment. De Diamantfabriek biedt de mogelijkheid om nieuw muziektheater te maken en projecten te initiëren in het genre dat mij het meest interesseert. Muziektheater maken is teamwork en geeft verschillende kunstenaars de kans om samen te werken. Daar kijk ik naar uit.”

Kate Moore

Kate Moore (Australië, 1979) studeerde compositie bij Larry Sitsky aan The Canberra School of Music en bij Louis Andriessen aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag, waar ze in 2004 afstudeerde. Daarna studeerde ze aan het Sydney Conservatorium of Music voor haar Phd.
In haar werk zoekt ze naar een fusie tussen Nederlandse en Australische cultuur wat resulteert in klanken die zowel een onmetelijke ruimte als een dwingende structuur in zich dragen. Moore schreef al voor diverse ensembles, waaronder ASKO, The Bang On A Can All-Stars, The Song Company, Ensemble Klang en De Ereprijs Orkest. Voor haar werk ontving ze talloze eervolle prijzen en stipendia, waaronder Franco-Australian Composition Competition (2001), Apeldoorn Young Composer Meeting (2003), DeKomeet Cultural prize (2010) en de Carlsbad Composer's Award USA (2010). Met Matthias Mooij maakte ze De stad(2007) en The Open Road (2008). The Open Road tourt in 2010 door Nederland in het kader van de serie Club Opera.
http://kemoore.ihere.info

Aafke Romeijn

Aafke Romeijn (1986, Nederland) studeerde Nederlandse Taal en Cultuur gestudeerd aan de Universiteit Utrecht en compositie aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag bij Richard Ayres en Martijn Padding. In 2002 en 2005 werden composities van haar hand uitgevoerd in het Concertgebouw door het Nederlands Blazersensemble. Tijdens haar opleiding aan het conservatorium richtte ze zich steeds meer op zowel theater als popmuziek, wat resulteerde in de mini-rockopera Monday Isn't My Best Friend. Met haar band Mister Blue Sky toert Romeijn regelmatig door het land. In haar werk streeft ze naar een nieuw idioom voor muziek in het theater, waarbij ze refereert aan bestaande genres als musical en opera. Door aan toegankelijke vormen een eigen interpretatie aan te geven, creëert zij een taal die het bekende combineert met het onverwachte. Aafke Romeijn componeert met regelmaat voor muziektheaterproducties, waaronder voor Cas en Pol van Orkater (regie Greg Nottrot), Lucifer in concert voor Korzo Theater (regie Karina Kroft) en Paradijs Verloren bij de Diamantfabriek (regie Karina Kroft).
Diego Soifer

Diego Soifer studeerde compositie in Toronto en aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij werkte onder andere samen met ensembles zoals Asko|Schönberg, New Trombones Collective, Het Gelders Orkest, Kameroperahuis, ensemble MAE, ensemble Klang, Brahms Trio Prague, Orkest De Ereprijs en Jyväskylä Sinfonia. Hij schrijft bovendien voor theater en muziektheater.
Petra Strahovnik

Petra Strahovnik (1986, Celje Slovenië) studeerde compositie bij Uroš Rojko aan het Conservatorium van Ljubljana. Momenteel volgt ze de Master compositie bij Martijn Padding en Peter Adriaansz aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Daarvoor ontvangt ze een studiebeurs van het Sloveense Ministerie van Cultuur.
Petra's werk beslaat solo-, kamer-, vocale, instrumentele en orkestrale muziek. Veel van haar werken zijn vertoond op vele festivals, seminars en workshops in heel Europa. Toonaangevende hedendaagse componisten stonden haar daarin bij als mentor. Haar werk Tussen Oost en West voor vier slagwerkers won de MusMa Festival award en werd later uitgevoerd in vijf landen in heel Europa. In april 2012 won ze op de internationale wedstrijd Biennale Koper 2012 met haar stuk Bewustzijn zowel de Jury Award als de Audience Award.
Petra heeft altijd het pad van het ontdekken van nieuwe geluiden gevolgd. Daarbij heeft ze zich nooit laten tegenhouden door de traditionele manier van hoe er over geluid en muziek gedacht wordt.