Paradijs Verloren

2011

componist: Aafke Romeijn
regisseur: Karina Kroft
Aafke Romeijn

Aafke Romeijn (1986, Nederland) studeerde Nederlandse Taal en Cultuur gestudeerd aan de Universiteit Utrecht en compositie aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag bij Richard Ayres en Martijn Padding. In 2002 en 2005 werden composities van haar hand uitgevoerd in het Concertgebouw door het Nederlands Blazersensemble. Tijdens haar opleiding aan het conservatorium richtte ze zich steeds meer op zowel theater als popmuziek, wat resulteerde in de mini-rockopera Monday Isn't My Best Friend. Met haar band Mister Blue Sky toert Romeijn regelmatig door het land. In haar werk streeft ze naar een nieuw idioom voor muziek in het theater, waarbij ze refereert aan bestaande genres als musical en opera. Door aan toegankelijke vormen een eigen interpretatie aan te geven, creĆ«ert zij een taal die het bekende combineert met het onverwachte. Aafke Romeijn componeert met regelmaat voor muziektheaterproducties, waaronder voor Cas en Pol van Orkater (regie Greg Nottrot), Lucifer in concert voor Korzo Theater (regie Karina Kroft) en Paradijs Verloren bij de Diamantfabriek (regie Karina Kroft).
Karina Kroft

Karina Kroft (1974, Nederland) studeerde in 2002 af aan de Amsterdamse Regieopleiding. Sindsdien werkte ze onder andere voor de Haarlemse Toneelschuur, het Friese theatergezelschap Tryater en het Oerolfestiva. Kroft kiest graag voor de grote verhalen uit het wereldrepertoire, zoals zoals Midzomernachtsdroom en Much ado about Nothing van Shakespeare, Ifiginea in Aulis van Euripides, Zelfbeschuldiging en Baas boven baas van Peter Handke en Drie zusters van Tjechov. 
Met Shakespeares De getemde feeks, die zij regisseerde bij het Noord Nederlands Toneel maakte zij haar debuut in de grote zaal. 
Zij kiest graag talige, vaak hermetische teksten waarbij zij probeert die taligheid te behouden en tegelijkertijd te zoeken naar een manier om het stuk open te breken en toegankelijk te maken.

Met Wende Snijders maakte ze voor het Oerolfestival drie muziektheatervoorstellingen: Angela Vicario (ook met Nynke Laverman), gebaseerd op Kroniek van een aangekondigde dood van Garcia Marques, Adem, wat een voorstudie was op het stuk waar ze nu mee langs de zalen toert en De zondeval, evenals Lucifer in Concert (Korzo) en Paradijs verloren (Diamantfabriek) gebaseerd op Paradise lost van Milton. 

http://www.karinakroft.nl