EICHMANN. Een opera over de vrije wil

Een opera over de vrije wil van schrijver/regisseur Bo Tarenskeen en componiste Maria Alejandra Castro Espejo.
2015

componist: Maria Alejandra Castro Espejo
regisseur: Bo TarenskeenDe Diamantfabriek presenteert de wereldpremière van EICHMANN. Een opera over de vrije wil van schrijver/regisseur Bo Tarenskeen en componiste Maria Alejandra Castro Espejo. Een productie naar aanleiding van het opnieuw opgelaaide debat over de vrije wil en het boek Eichmann in Jeruzalem. A Report on the Banality of Evil van Hannah Arendt. Een opera als een ontmoeting tussen neurofilosofie, muziek en theater. De premiere vindt plaats op 9 december 2015 in Muziekgebouw aan 't IJ tijdens de jaarlijkse Muziektheaterdagen A'dam. De voorstelling krijgt in 2016 en 2017 een landelijke tournee.

Bekijk speellijst

Toneelschrijver en (muziek)theaterregisseur Bo Tarenskeen (1981) neemt met zijn associatieve, lichtvoetige verwerking van zware politiek-filosofische thema’s een unieke plek in binnen het Nederlandse theater. Grotere bekendheid verwierf hij in 2014 door het winnen van het TheaterTekstTalent Stipendium van het Prins Bernhard Cultuurfonds, voor het schrijven van een nieuwe avondvullende voorstelling over de nasleep van onze Indische geschiedenis. Componiste Maria Alejandra Castro Espejo (1978) is een nieuw geluid binnen de moderne Nederlandse muziek. In haar werk spelen de theatrale mogelijkheden van de stem en het musiceren een belangrijke rol. Ze voltooide haar compositiestudie bij Klaas de Vries, René Uijlenhoet en Diderik Wagenaar.

Hannah Arendt opperde in haar omstreden reportage de gedachte dat personen als Eichmann, die vele wandaden op hun geweten hebben, geen duivels zijn maar banale uitvoerders van wat hen opgedragen wordt. Nog steeds staat Eichmann symbool voor zogenoemde “bureaumoordenaars”: gehoorzame kantoorklerken die niet nadenken over de verschrikkelijke consequenties van hun daden en daar achteraf geen schuld- of verantwoordelijkheidsgevoel over hebben. De opera EICHMANN stelt zich hardop de vraag: wat gaat er om in de hoofden van mensen die niet nadenken?

Zowel Castro Espejo als Tarenskeen stroomden in 2010 als nieuwe talenten in bij de Diamantfabriek. In opdracht van de productiekern maakten zij de kleinschalige succesvolle muziektheatervoorstelling Echo & Narcissus. De Diamantfabriek is van mening dat de combinatie van deze twee makers op grond van hun eerdere samenwerking een spannende samenwerking en bijzondere vorm van muziektheater oplevert.

Dit is een double diamond productie: compositietalenten uit de hedendaagse muziek en regietalenten uit de Nederlandse theaterpraktijk werken in vaste koppels opnieuw met elkaar samen aan een avondvullende muziektheatervoorstelling.
Bo Tarenskeen - concept, regie, libretto
Maria Alejandra Castro Espejo - concept, compositie
Florian Hellwig - dramaturgie
Jaïr Stranders - regieassistentie
Daphne de Winkel - kostuums en decor
Czeslaw de Wijs & Kees van Zelst – lichtontwerp
Koen Keevel – geluidsontwerp
Konradin Herzog - repetitor

Harald Austbø - cello, zang, spel
Tessel Hersbach - viool, spel
Ekaterina Levental - harp, zang, spel
Niels Meliefste - slagwerk, spel
Tomer Pawlicki - spel
Eva Tebbe - harp, zang, spel
Stijn Vervoort - trompet, zang, spel

Maria Alejandra Castro Espejo

Maria Alejandra Castro Espejo (1978, Peru) genoot haar compositieopleiding aan het Rotterdams Conservatorium (BA 2005) en aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag (MA 2008). Zij schrijft voor diverse bezettingen, van kamer- en ensemblemuziek tot vocale en electro-akoestische muziek en werkt samen met beeldend kunstenaars, dansers en performers. Haar composities werden uitgevoerd door o.a. het Nieuw Ensemble (Amsterdam), De Ereprijs, Enesco strijkkwartet (Parijs) en Ensemble Reconsil (Wenen) en tijdens het Internationaal Orgelfestival Haarlem.
Bo Tarenskeen

Bo Tarenskeen (1981, Nederland) is toneelspeler, schrijver en regisseur. Na zijn studie wijsbegeerte en politieke wetenschappen in Amsterdam, Potsdam en Berlijn volgde hij de regieopleiding aan het RITS te Brussel. Met zijn zelfgeschreven afstudeervoorstelling 1000 Zalen won hij in 2009 de Ton Lutz prijs. Bo Tarenskeen is mede-oprichter van het collectief Tijdelijke Samenscholing, programmeur van Theater Na de Dam en werkt als freelance regisseur in Nederland en België. Narcissus en Echo is zijn eerste samenwerking met componist Maria Alejandra Castro Espejo.

woensdag 4 mei 2016
THEATER BELLEVUE

wo 4 mei 2016 | 21.00u

Klik hier om te reserveren.